Kdy je vhodné používat zelený ječmen?
Seznam potíží, při kterých by mohl být mladý ječmen prospěšný.
Výhonky mladého ječmene nejsou lékem, a nelze proto říci, že jejich užívání je klíčem k vyléčení jakékkoliv nemoci (totéž samozřejmě platí i o ostatních zelených potravinách). Tím, že obsahují kompletní nabídku důležitých živin, ovšem podporují fungování všech pochodů v organismu, včetně imunitních procesů a schopnosti uzdravovat sám sebe. Organismus každého člověka je navíc trochu jiný, a tudíž to, co u někoho působí téměř zázračně, u jiného nemusí mít téměř žádný efekt (to je také jedním z hlavních věcí, kterým se potravní doplňky liší od léků).
Příznivý vliv mladého ječmene byl ovšem zaznamenán u celé řady nemocí a problémů. Příklady:
- alergie
- revmatická onemocnění
- lymeská borrelióza
- únava a vyčerpání
- psychické problémy
- bolesti hlavy
- celé spektrum trávicích obtíží a nemocí
- problémy pohybového aparátu
- kožní nemoci
- snížená imunita
- infekce dýchacích cest
- gynekologické a klimakterické potíže
- dna
- záněty močových cest
- potíže s prostatou
- bolesti hlavy
- diabetes
- nadváha
- srdečně cévní choroby
- nádorová onemocnění
- zrakové potíže
- roztroušená skleróza
- špatná funkce jater
V případě těchto onemocnění je použití zeleného ječmene vhodnou a účinnou alternativou a doplněním léčebného procesu.
Vitamíny obsaženy v mladém ječmeni ( zeleném ječmeni):
Beta karoten | - podpora zdravého zraku |
Vitamín B1 |
- podpora trávení sacharidů, - regulace hladiny glukózy |
Vitamín B2 | - nedostatek vitamínu B2 způsobuje ekzémy, šedý zákal, poruhy vidění |
Vitamín B3 |
- řídí hladinu krevního cukru - uvolňuje energie ze sacharidů - uchovává zdraví mozku a nervových buněk - zmírňuje deprese, nespavost |
Vitamín B5 |
- podpora paměti, koncentrace, stav kůže, činnost nadledvinek - vstřebávání živin |
Vitamín B6 |
- vstřebává a tráví bílkoviny - redukuje otoky - stabilizuje hladinu ženských hormonů |
Vitamín B8 |
- tvorba hemoglobinu v červených krvinkách - nedostatek způsobuje poruchy růstu, kožní pigmentace, šedivěná vlasů |
Vitamín B12 | - nedostatek vede k degeneraci nervů, senilitě, nadměrné únavě |
Vitamín C |
- silný antioxidant - chrání vitamíny A a E před zničením - podporuje zdraví kůže, zubů, dásní, očí, svalů |
Vitamín E |
- silný antioxidant - podpora reprodukční funkce, zdraví srdce |
Vitamín H |
- podpora vstřebávání v itamínů skupiny B |
Vitamín K | - důležitý pro proces srážlivosti krve - prevence vnitřního krvácení a nadměrného krvácení během menstruace |
Cholin | - podpora zdrví mozku, nervové soustavy, paměť |
Minerály a stopové prvky obsažené v mladém ječmenu:
- draslík
- vápník
- hořčík
- síra
- chrom
- jod
- sodík...
Důležitými živinami v mladé ječmeni jsou:
- chlorofyl - schopnost potlačovat nepříjemné tělesné pachy,
- po požití ječmene dochází ke zmírnění zápachu v ústech po česneku, cigaretovém kouři nebo alkoholu
- vhodný pro osoby trpící chudokrevností
- tuky - nenasycené mastné kyseliny pro správné fungování organismu
- vláknina - prevence rakoviny střev, správna peristaltika střev
- enzymy - katalyzátor biochemických procesů ( bez nich dochází k zástavě chemických reakcí v těle )
Čerpáno z knihy: Zelené potraviny - Když jídlo je naším lékem - Dallen Maria
Mohlo by vás zajímat:
Kompletní nabídka zelených potravin
Jak působí zelené potraviny při hubnutí?
Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny
Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení